Ефектите на вибрациите и температурата врз причината за дефект на линеарните лежишта?

јули 12, 2023

За време на употребата на лежиштето, може да се каже дека влијанието на вибрациите и температурата на линеарното лежиште е многу големо. Ајде прво да го погледнеме влијанието на вибрациите на лежиштето врз лежиштето.

Испратете го вашето барање

За време на употребата на лежиштето, може да се каже дека влијанието на вибрациите и температурата на линеарното лежиште е многу големо. Ајде прво да го погледнеме влијанието на вибрациите на лежиштето врз лежиштето.

Вибрациите се доста чувствителни на оштетување на лежиштето, а лупењето, вдлабнувањето, 'рѓата, пукнатините, абењето итн. ќе се рефлектираат во мерењето на вибрациите на лежиштето. Затоа, големината на вибрациите може да се измери со помош на специјален уред за мерење на вибрации со линеарна лежиште (анализатор на фреквенции, итн.), а специфичната ситуација на абнормалноста не може да се заклучи од поделбата на фреквенцијата. Измерената вредност се разликува во зависност од условите за сервисирање на лежиштето или положбата за инсталација на сензорот итн., затоа е неопходно однапред да се анализира и спореди измерената вредност на секоја машина за да се одреди стандардот за проценка.

Во процесот на мелење на лежиштето, се троши мала количина на енергија во областа за контакт помеѓу тркалото за мелење и работното парче, а се создава мала количина на топлина за мелење, што резултира со делумно моментална ниска температура во областа за мелење. Користете ја формулата за практика за пренос на топлина со линеарен статички извор на топлина за да заклучите, пресметате или употребите инфрацрвениот метод и методот на термоспој за мерење на моменталната температура под условите за тестирање, и може да се открие дека моменталната температура во областа за мелење може да биде висока до 1000-1500 во рамките на 0,1-0,001ms ℃. Таквата моментална ниска температура е доволна за да предизвика нискотемпературна оксидација, аморфна структура, нискотемпературно калење, секундарно гаснење, па дури и пукање со изгореници и други промени на површинскиот слој на одредена длабочина на работната површина.

(1) Површински оксиден слој

Челичната површина под моменталната ниска температура реагира со кислородот во воздухот за да формира многу тенок (20-30 nm) тенок слој од железен оксид. Вреди да се напомене дека постои соодветна врска помеѓу дебелината на оксидниот слој и резултатите од тестот на вкупната дебелина на површинскиот слој за мелење и влошување. Ова објаснува дека дебелината на оксидниот слој е индиректно поврзана со процесот на мелење и е важен показател за квалитетот на мелење.

(2) Слој на аморфно ткиво

Кога моменталната ниска температура во областа за мелење прави површината на работното парче да достигне стопена состојба, молекуларниот проток на стопениот метал е рамномерно обложен на работната површина и се лади од основниот метал со многу голема брзина, формирајќи многу тенок слој на аморфен државен организациски слој. Има висока цврстина и цврстина, но е само околу 10 nm и може лесно да се отстрани при фино мелење.

(3) Слој за калење со ниска температура

Моменталната ниска температура во областа за мелење може да направи површината да се загрее на температура повисока од температурата на загревање на калење на работното парче во одредена длабочина (10-100 nm). Кога температурата на устенитизирање не е постигната, како што се зголемува загреаната температура, површината ќе претрпи повторно калење или нискотемпературни промени во структурата на калење што одговараат на температурата на греење слој по слој, а цврстината исто така ќе се намалува. Колку е поголема температурата на греењето, толку е посилен падот на тврдоста.

Високата температура често укажува на тоа дека лежиштето било во ненормална состојба. Високите температури се исто така штетни за лубрикантот на линеарното лежиште. Понекогаш прегревањето на лежиштето може да се припише на лубрикантот на лежиштето. Ако лежиштето непрекинато се ротира на температура поголема од 125°C долго време, животниот век на лежиштето ќе се намали. Причините за лежиштата со висока температура вклучуваат: недоволно подмачкување или прекумерно подмачкување, лубрикант. Содржи нечистотии, оптоварувањето е преголемо, прстенот на лежиштето е оштетен, клиренсот е недоволен и големото триење предизвикано од заптивката за масло итн.

Затоа, неопходно е постојано да се следи температурата на лежиштето, без разлика дали се мери самото линеарно лежиште или други важни делови. Ако работните услови се константни, секоја промена на температурата може да укаже на дефект.

Редовното мерење на температурата на лежиштето може да се направи со помош на термометар, како што е дигитален термометар, кој може точно да ја измери температурата на лежиштето и да ја прикаже во ℃ или Фаренхајт. Важното линеарно лежиште значи дека кога ќе се оштети, ќе предизвика запирање на опремата, па затоа е најдобро да се инсталира температурен детектор на овој тип лежишта.

Најчесто поставувани прашања

1.Дали прифаќате мали нарачки?
MOQ1
2.Можете ли да понудите сертификат за потекло
Да, можеме да го понудиме
3. Што треба да направам ако не го гледам типот на лежишта што ми требаат
Имаме премногу сериски броеви на лежиштата. Само испратете ни го барањето и ние ќе ви ги испратиме деталите за лежиштето

Предности

1.Поддржете го прилагодувањето на OEM
2. Сопствена фабрика, конкурентна цена
3. Областа за испорака не е ограничена и може да се испраќа низ целиот свет
4.Брза испорака, комплетен асортиман на производи

За ZHEJIANG ELECTROMECHANICAL CO.LTD за депилација со восок.

Жеџијанг Електромеханичка соработка за депилација, ООД е производител на лежишта со добро опремени капацитети за тестирање и силна техничка сила. Со широк асортиман, добар квалитет, поволни цени и стилски дизајн, нашите производи се користат во автомобилски машини, прецизни машински алати, текстилни машини, пакување храна, хартија, хемиска индустрија, металургија, железница, енергија на ветер, електрична енергија и други индустрии . Нашите производи се широко признати и доверливи од корисниците и можат да задоволат постојано променливи економски и социјални потреби. Ги поздравуваме новите и старите клиенти од сите сфери на животот да не контактираат за идни деловни односи и заеднички успех! Жеџијанг епилација електромеханички ко.ЛТД., Фабрика лоцирана во Шандонг, Седиште се наоѓа во Жеџијанг, Кина.Нашата компанија е специјализирана за производство на различни видови лежишта.Главна категорија:топчести лежишта со длабок жлеб, цилиндрични валчести лежишта, заострени валчести лежишта, аголни контактни лежишта, потисни топчести лежишта, потисни валчести лежишта, спојни лежишта, иглени лежишта, нестандардни лежишта, сферични лежишта, моторни лежишта, лежишта за земјоделски машини, итн; увезени марки на лежишта, како и оска за плочки, оска Луо, оска Казахстан и други домашни познати брендови. Без разлика дали се работи за автомобили, бродови, земјоделски машини, возен парк, електрични апарати, фабрики за хартија, металургија, челичарници, цементарници, текстилни машини, инженерски машини, рударски машини, петрохемиски и други индустрии, нашите производи ха


Испратете го вашето барање