Неколку вообичаени проблеми при правилната инсталација на линеарни лежишта?

јули 14, 2023

Неколку вообичаени проблеми при правилната инсталација на линеарни лежишта

Испратете го вашето барање

Лежиштата треба да се исчистат пред инсталацијата. При монтажа, користете специјални алатки за да го притиснете лежиштето SKF директно и рамномерно, не удирајте го со рачен чекан, особено забранете директно удирање на линеарното лежиште. Кога спојувањето помеѓу тркалото на лежиштето и отворот на седиштето е лабаво, отворот на седиштето треба да се поправи или лежиштето да се замени, а методот на дупчење или облога на бакар на површината за спојување на лежиштето не треба да се присилува да се користи. Кога го расклопувате лежиштето, користете соодветен извлекувач за да го извлечете лежиштето и не удирајте го лежиштето со длето или рачен чекан.

   Постојат два вида лубриканти кои вообичаено се користат во тркалачките лежишта: масло за подмачкување и маснотии. Кога периферната брзина на вратилото е помала од 4-5 m/s, или делот од автомобилот што не може да се подмачка со масло за подмачкување, се подмачкува со маст. Предноста на подмачкувањето со маснотии е што структурата на заптивање е едноставна, маснотиите не се губи лесно и температурата не е многу засегната на неа и може да се користи долго време откако еднаш ќе се додаде маст.

При користење на маст за подмачкување треба да се обрне внимание на две прашања. Една од нив е да се избере соодветна марка на маст за подмачкување според барањата на прирачникот за автомобил. На пример, не е погодно да се користи нано-базирана маст за лежиштата на автомобилската пумпа за вода поради неговата слаба водоотпорност. Втората е да се додаде соодветна количина на маст на линеарното лежиште. Општо земено, препорачливо е да се пополни само 1/2-1/3 од шуплината на лежиштето. Премногу маснотии не само што е бескорисна, туку и го зголемува отпорот на работа на лежиштето SKF, предизвикувајќи негово загревање и создавање топлина. Посебно внимание треба да се посвети на лежиштата на автомобилските центри. Треба да се залага за „подмачкување на празната главина“, односно на лежиштата може да се нанесе само соодветна количина на маснотии. Во спротивно, не само отпадот и слабата дисипација на топлина, туку и прелевањето на топлината на маснотиите може да влијае на перформансите на сопирањето.

Предноста на подмачкувањето со масло за подмачкување е тоа што отпорот на триење е мал и може да ја исфрли топлината. Главно се користи за лежишта со голема брзина и висока температура на работната средина. Оценката на маслото за подмачкување треба да се избере според барањата на упатството за автомобил и да се замени навреме во согласност со циклусот за одржување на автомобилот. Откако ќе се ослободи старото масло, механизмот треба да се исчисти и потоа да се додаде ново масло. Полнењето гориво треба да се додаде на наведената линија за обележување или да се рамни со полнењето гориво (Во зависност од специфичната структура и барањата на автомобилот), не може да се додаде повеќе.

Немањето редовно подмачкување ќе биде проблем. Во случај на рачно одржување, невозможно е да се сфати дека може да се развие автоматски систем за подмачкување за да се постигне најдобриот ефект на подмачкување. Потребната маст, алатки и ефективни техники за подмачкување ќе помогнат значително да се намали времето на застој. Иако можете да инсталирате „бесплатни“ сите видови заптивки на лежиштата, 36% од предвремените дефекти на лежиштата на SKF сè уште се поради неправилна техника на маснотии и злоупотреба. Секое линеарно лежиште кое е неправилно подмачкано е неизбежен дефект во нормалниот живот. Лежиштата за машини и опрема често се најтешкиот дел од работата.

Лежиштата се прецизни компоненти, линеарни лежишта и контаминација со маснотии, нема да работат. Дополнително, меѓу сите лежишта на SKF што се запечатени со маснотии за употреба без одржување, најмалку 14% од контаминацијата е значително предизвикана само од употребата на лежишта во мал процент од раните дефекти на сите лежишта. Лежиштето има одлични производствени и дизајнерски способности и може да обезбеди различни решенија за запечатување при тешки работни услови.

Чистотата е многу важна за тркалачките лежишта. Грубоста на површината на тркалачките површини на носечките прстени и тркалачките елементи е типично 1/10 μm, а таквите мазни површини се многу чувствителни на оштетување од контаминација. Слојот за подмачкување помеѓу ротирачките површини е обично 0,2~1 μm. Нечистотиите од типот на честички поголеми од големината на честичките на лубрикантот ќе бидат превиткани од елементите за тркалање и ќе генерираат локален притисок во челикот на лежиштето, што на крајот ќе доведе до траен замор на материјалот. Покрај ова, честичките од прашина во надворешното опкружување, со големина до 10 μm, исто така може да предизвикаат оштетување на лежиштата на SKF. Затоа, чистата средина без прашина е од суштинско значење за складирање и инсталирање на линеарни лежишта.


Најчесто поставувани прашања

1.Зошто не избравте нас?
Обезбедуваме лежишта со најдобар квалитет со разумна цена, ниско триење, низок шум и долг работен век.
2.Дали прифаќате мали нарачки?
MOQ1
3.Каков е вашиот начин на испорака
Ние ќе ви помогнеме да го изберете најдобриот начин за испорака според вашите барања за детали. По море, воздушен или експресен пат, итн.

Предности

1. Областа за испорака не е ограничена и може да се испраќа низ целиот свет
2.Брза испорака, комплетен асортиман на производи
3.MOQ1
4. Положен ISO9001 меѓународна сертификација

За ZHEJIANG ELECTROMECHANICAL CO.LTD за депилација со восок.

Жеџијанг Електромеханичка соработка за депилација, ООД е производител на лежишта со добро опремени капацитети за тестирање и силна техничка сила. Со широк асортиман, добар квалитет, поволни цени и стилски дизајн, нашите производи се користат во автомобилски машини, прецизни машински алати, текстилни машини, пакување храна, хартија, хемиска индустрија, металургија, железница, енергија на ветер, електрична енергија и други индустрии . Нашите производи се широко признати и доверливи од корисниците и можат да задоволат постојано променливи економски и социјални потреби. Ги поздравуваме новите и старите клиенти од сите сфери на животот да не контактираат за идни деловни односи и заеднички успех! Жеџијанг епилација електромеханички ко.ЛТД., Фабрика лоцирана во Шандонг, Седиште се наоѓа во Жеџијанг, Кина.Нашата компанија е специјализирана за производство на различни видови лежишта.Главна категорија:топчести лежишта со длабок жлеб, цилиндрични валчести лежишта, заострени валчести лежишта, аголни контактни лежишта, потисни топчести лежишта, потисни валчести лежишта, спојни лежишта, иглени лежишта, нестандардни лежишта, сферични лежишта, моторни лежишта, лежишта за земјоделски машини, итн; увезени марки на лежишта, како и оска за плочки, оска Луо, оска Казахстан и други домашни познати брендови. Без разлика дали се работи за автомобили, бродови, земјоделски машини, возен парк, електрични апарати, фабрики за хартија, металургија, челичарници, цементарници, текстилни машини, инженерски машини, рударски машини, петрохемиски и други индустрии, нашите производи ха


Испратете го вашето барање