Испратете го вашето барање

1. Вибрации на еднонасочни потисни топчести лежишта

Вибрациите на еднонасочниот удар на топчестото лежиште се многу чувствителни на оштетување на лежиштето, како што се распарчување, вдлабнување, 'рѓа, пукнатини, абење итн. ќе се рефлектираат во мерењето на вибрациите на лежиштето, така што, со користење на специјален уред за мерење вибрации на лежиштето (анализатор на фреквенција , итн.) Големината на вибрациите може да се измери, а специфичната ситуација на абнормалноста не може да се заклучи преку поделбата на фреквенцијата. Измерената вредност се разликува во зависност од условите за сервисирање на лежиштето или положбата за инсталација на сензорот итн., затоа е неопходно однапред да се анализира и спореди измерената вредност на секоја машина за да се одреди стандардот за проценка.

2. Температура на еднонасочно потисно топчесто лежиште

Температурата на еднонасочното потисно топчесто лежиште генерално може да се заклучи од температурата надвор од комората за лежиште. Ако температурата на надворешниот прстен на лежиштето може директно да се измери преку дупката за масло, тоа е посоодветно.

Вообичаено, температурата на лежиштето почнува полека да расте со работата на лежиштето и достигнува стабилна состојба по 1-2 часа. Нормалната температура на лежиштето варира во зависност од топлинскиот капацитет, дисипацијата на топлина, брзината и оптоварувањето на машината. Ако деловите за подмачкување и монтирање се соодветни, температурата на лежиштето нагло ќе се зголеми и ќе се појави ненормално висока температура. Во овој момент операцијата мора да се прекине и да се преземат неопходни превентивни мерки.

Термичкиот сензор може да се користи за следење на работната температура на лежиштето во секое време, а кога температурата ќе ја надмине одредената вредност, може автоматски да алармира или да запре за да спречи гори вратилото.

Високата температура често укажува на тоа дека лежиштето е во ненормална состојба. Високата температура е штетна и за лубрикантот на лежиштата skf. Понекогаш прегревањето на лежиштето може да се припише на лубрикантот на лежиштето. Ако лежиштето непрекинато се ротира на температура поголема од 125°C долго време, животниот век на лежиштето ќе се намали. Причините за лежиштата со висока температура вклучуваат: недоволно подмачкување или прекумерно подмачкување, лубрикант. Содржи нечистотии, оптоварувањето е преголемо, прстенот на лежиштето е оштетен, клиренсот е недоволен и големото триење предизвикано од заптивката за масло итн.

Затоа, неопходно е постојано да се следи температурата на лежиштето, без разлика дали се работи за мерење на самиот лежиште или други важни делови. Ако работните услови се константни, секоја промена на температурата може да укаже на дефект.

Редовното мерење на температурата на лежиштето може да се направи со помош на термометар, како што е дигитален термометар, кој може точно да ја измери температурата на лежиштето и да ја прикаже во ℃ или Фаренхајт.

Важното лежиште значи дека кога ќе се оштети, ќе предизвика исклучување на опремата, па затоа е најдобро да се инсталира температурен детектор на овој тип лежишта.

Во нормални околности, лежиштето ќе има природен пораст на температурата по подмачкувањето или повторното подмачкување и ќе трае еден или два дена.

Додај коментар
КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Добредојдовте да ни пишете

Испратете го вашето барање