Испратете го вашето барање

Прстените и тркалачките елементи обично се направени од челик со високо јаглероден хром. Повеќето лежишта користат CCr15, а CCr15SiMn со добра стврднување се користи за носечки прстени со поголеми пресеци и елементи за тркалање со поголеми дијаметри. Високо-јаглероден хромиран челик е целосно зацврстен челик, а неговата површина и јадро може да се стврднат, па затоа е најдобриот материјал за тркалачки лежишта.

Поради различни прилики на употреба, некои лежишта бараат материјалите да имаат посебни својства, како што се отпорност на удар, отпорност на високи температури, отпорност на корозија и така натаму.

Карбуризираниот челик за лежиште обично се користи за прстените и тркалачките елементи на лежиштата кои се подложени на ударни оптоварувања или големи и екстра големи лежишта за време на работата. Карбуризираниот челик за лежиште се карбуризира во соодветниот опсег на длабочина на површинскиот слој на челик хром-молибден, челик хром-никел-молибден или челик хром-манган-молибден за да има густа структура и да формира зацврстен слој, додека централниот дел има помала цврстина и има добра цврстина на удар на јадрото, поради добрите перформанси на карбуризираниот челик за лежиште, неговата пресметка на животниот век е иста како онаа на челикот со високо јаглероден хром.

Лежиштата кои работат на високи температури се изработени од високотемпературен челик за лежиште со добра отпорност на топлина, а лежиштата кои се изложени на корозивни подлоги за време на работата се направени од нерѓосувачки челик.

Вреди да се напомене дека чистотата на челикот на лежиштето, колку е поголема чистотата, толку помалку неметални подмножества, толку е помала содржината на кислород, толку е подолг векот на замор на лежиштето, дегасирањето во вакуум или челикот за повторно топење во вакуум може да го исполни ова барање. Лежиштата за кои е потребна висока доверливост треба да се изработени од челик повторно стопен со електрозгура.

Додај коментар
КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Добредојдовте да ни пишете

Испратете го вашето барање