Испратете го вашето барање

Ултра-прецизниот процес не се користи само во индустријата за лежишта, туку и во моторот, а други прецизни машини и инструменти исто така почнуваат да го користат овој процес.

Што е лежиштето супер фино?

Процесот на превртување на лежиштата е еден вид метод на обработка на завршна обработка во кој се користи движење на напојување за да се постигне микромелење.

Површината пред завршувањето е генерално прецизно свртена и мелена. Поточно, при добри услови за подмачкување и ладење, користете ситно-грануларен абразив (нафтен камен) за да извршите мал притисок врз работното парче, а во вертикалната насока на вртење на суво работно парче, изведете брзи и кратки повратни осцилации на работното парче кое ротира на одредено ниво. брзина Лесна метода за обработка за вежбање.

Која е улогата на носење супер истражување?

Во процесот на производство на тркалачки лежишта, суперфиниширањето е последниот процес на обработка на прстенот на лежиштата. Може да го намали или елиминира кружното отстапување оставено со мелење, да ја поправи грешката во обликот на жлебот, да ја подобри нејзината грубост на површината и да ги подобри физичките и механичките својства на површината. , Тој игра важна улога во намалувањето на вибрациите и бучавата на лежиштето и подобрување на мисијата на лежиштето.

Поточно, тоа може да се одрази во следните три аспекти

1. Може ефикасно да ја намали брановидноста. Во процесот на супер-завршување, со цел да се осигури дека каменот секогаш делува на брановиот врв и не е во контакт со коритото, лакот на каменот во контакт со работното парче е поголем или еднаков на брановата должина на брановидноста на површината на работното парче. На овој начин, контактниот притисок на брановиот врв е релативно голем, а конвексниот врв се отсекува, а со тоа се намалува брановидноста.

2. Подобрете ја грешката во обликот на жлебот на патеката за топчести лежишта. Супер-завршувањето може ефективно да ја подобри грешката во обликот на жлебот на патеката за околу 30%.

3. Може да генерира притисок на притисок на површината за да биде ултра завршна обработка. За време на процесот на превршување, главно се јавува ладна пластична деформација, така што на површината на работното парче се формира преостанат напон на притисок по завршувањето.

4. Може да ја зголеми контактната површина на работната површина на ферулата. По супер фино мелење, површината за потпора за контакт на работната површина на обрачот може да се зголеми од 15% на 40% по мелење на 80% до 95%.

Процес на доработка на лежиштата:

1. Сечење на лежишта

Кога површината на каменот за мелење е во контакт со конвексниот врв на површината на грубата патека, поради малата контактна површина, силата по единица површина е релативно голема. Дел од абразивните зрна на површината на каменот отпаднаа и се исечеа, при што беа изложени нови остри абразивни зрна и раб. Во исто време, површинските врвови на работното парче лежиште се подложени на брзо сечење, а конвексните врвови и метаморфниот слој на површината на работното парче лежиште се отстрануваат преку дејство на сечење и обратно сечење. Оваа фаза е позната како фаза на отстранување на залихи, каде што се отстранува најголемиот дел од металниот додаток.

2. Половина сечење на лежиштето

Како што продолжува обработката, површината на работното парче на лежиштето постепено се измазнува. Во тоа време, површината за контакт помеѓу каменот за мелење и површината на работното парче се зголемува, притисокот по единица површина се намалува, длабочината на сечењето се намалува и способноста за сечење слабее. Во исто време, порите на површината на брусниот камен се блокирани, а мелењето е во полупресечена состојба. Оваа фаза се нарекува фаза на полусечење на завршна обработка на лежиштата. Во фазата на полусечење, ознаките за сечење на површината на работното парче лежиште стануваат поплитки и изгледаат потемни.

3. Завршна фаза

Оваа фаза може да се подели на два чекори: еден е фазата на транзиција на мелење; другата е фазата на мелење по запирање на сечењето

Преодна фаза на мелење:

Самооострувањето на абразивните зрна се намалува, рабовите на абразивните зрна се мелат рамно, а оксидите на чиповите почнуваат да се вградуваат во порите на нафтениот камен. Абразивниот прав ги блокира порите на нафтениот камен, така што абразивните зрна можат само слабо да се сечат, придружени со истиснување и полирање. Во тоа време, површината на работното парче Грубоста брзо се намалува, а на површината на маслениот камен се прикачени оксиди од црни џуџести.

Запрете ја фазата на сечење и мелење:

Триењето помеѓу маслениот камен и работното парче е многу мазно, површината за контакт е значително зголемена, притисокот паѓа, а абразивните честички повеќе не можат да навлезат во маслената фолија за да го контактираат работното парче. Кога притисокот на маслената фолија на површината на лежиштето е избалансиран со притисокот на маслениот камен, маслениот камен лебди. За време на формирањето на масло филм, во овој момент нема ефект на сечење. Оваа фаза е единствена за суперфиниширање.

Додај коментар
КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Добредојдовте да ни пишете

Испратете го вашето барање