Испратете го вашето барање

Поради електромагнетното мешање (M-EMS), течното јадро во кристализаторот генерира ротационо движење, што ја подобрува брзината на пренос на топлина во кристализаторот, а исто така произведува и некои други корисни ефекти.

   (1) Движењето на течното јадро ја прави температурата на стопениот челик униформа и го намалува температурниот градиент, што е корисно да се елиминира прегревањето и да се подобри униформноста на зацврстувањето на обвивката од палка; (2) Движењето на течноста блиску до интерфејсот на цврстата фаза го прави предниот дел на зацврстување голем број нестабилни. кристален регион на плочата, подобрување на лабавоста на центарот и сегрегација на центарот; (3) Електромагнетната сила може да го зајакне Нагорниот тек го носи протокот на челик со висока температура до горниот дел, ја скратува почетната обвивка за зацврстување на менискусот и на тој начин ги прави ознаките на вибрациите поплитки; нагорниот тек создава состојба на „топол врв“ во калапот, што е исто така погодно за топење и подмачкување на згура на мувлата за да се спречат површински пукнатини; (4) Исто така, мешањето може постојано да ги исчисти подмножествата на згура и големите подмножества во површината и да ги внесе во мувлата згура, за да се добие чиста површина.

   Длабочината на пенетрација на магнетното поле на електромагнетната мешалка е голема кога тековната фреквенција е мала, а длабочината на пенетрација е мала кога фреквенцијата е висока, а интензитетот на мешање се зголемува со зголемувањето на струјата на серпентина. Само кога се истура на ниско прегревање, користењето мешање може да има добар ефект, во спротивно тешко е да се прошири изедначената површина на зрната внатре во плочата, а ефектот од подобрување на централната сегрегација е слаб

Странските студии покажаа дека: насоката на електромагнетното мешање на крајот на зацврстувањето, двонасочното е попогодно за подобрување на централната сегрегација на јаглеродот отколку еднонасочното. Експериментите за валидација исто така ја илустрираат оваа точка.

   Со користење на M-EMS, лушпата се формира порамномерно, а намалувањето на количината на згура во површинскиот слој е погодно за растот на школка. Бидејќи згура има ефект на топлинска изолација, ќе го попречи растот на лушпата. Со користење на S-EMS, максималната вредност на сегрегација на јаглерод може да се намали од 1,68 на 1,38. Употребата на F-EMS може да го прекине премостувањето на централниот дел и подобро да го снабдува течниот челик потребен за стврднување и собирање.

Додај коментар
КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Добредојдовте да ни пишете

Испратете го вашето барање