Испратете го вашето барање

Ако облогата против триење е директно обложена на металната обвивка, калајот во облогата лесно ќе се распрсне до облогата, предизвикувајќи содржината на калај во облогата да се намали на помалку од 6% (маса) откако лежиштето ќе работи за временски период. И без разлика дали станува збор за облога од легура на база на бакар или облога од легура на база на алуминиум, таа содржи одредена количина на бакар. Калајот дифузен во облогата може да формира кршливо меѓуметално соединение (Cu3Sn) со бакарот. Ова не само што ги намалува механичките својства на облогата, туку ја уништува и структурата на облогата, што резултира со намалување на вкупните механички својства на грмушката на лежиштето. Начинот на решавање на овој проблем е да се поклопи слој од никел или легура на база на никел (исто така наречен слој на портата или бариерен слој) помеѓу материјалот за обложување и долниот слој против триење за да се спречи дифузијата на калај во облогата [ 1~2].

1. Покрај тоа што има одреден антикорозивен ефект, заштитниот слој од калај или легура на олово може да ја надополни содржината на калај во слојот против триење со дифузија за време на работата на грмушката на лежиштето, така што содржината на секој компонентата е во релативно стабилна состојба. Дополнително, бидејќи овој заштитен слој не содржи бакар и е релативно мек, грмушката за лежиште може да ги исполни добрите барања за вклучување во раните фази на работа.

Оваа статија главно го испитува процесот на галванизација на слојот за намалување на триењето на лежиштето.

2 Процес на развој

Истражувањата за премази против триење започнаа рано во странство. Во 1920 година, Џ. Гроф го предложил првиот патент за галванизација на легура на олово-калај, и тој бил користен за галванизација на внатрешната површина на цилиндрите со гас од поморски торпедо. Во 1940-тите, почна да се користи за галванизација на лежишта. Во 1952 година, Шултс предложил патент за галванизација на тројна легура на олово-калај-бакар на подлоги од легура на алуминиум и алуминиум-силициум (AlSi). Во 1953 година, Schoefe објави преглед на легури на олово-калај-бакар што се користат во грмушки за лежишта. Во 1976 година, Јонг-Санг Ким, Су-и Пјун и Хјо-Геун Ли објавија труд на тема „Ориентација на кристална рамнина и микроморфологија на слојот за галванизација со олово-калај-бакар“ [7]. Во 1980 година, Beebe предложи процес на производство на тројна легура што содржи 2~3% бакар (маса), 9~12% калај (маса), а остатокот е бакар. Дебелината на облогата е 15 μm. Во 1982 година, Ватерман и други предложија решение за проблемот со замена на бакарни јони (Cu2+) во растворот за обложување со тројна легура.

Предности на компанијата

01
MOQ1
02
Поддржете го прилагодувањето на OEM
03
Брза испорака, комплетен асортиман на производи

Најчесто поставувани прашања за

П:

Можеш ли да ми го кажеш материјалот на твоето лежиште?     

А:

Имаме хромиран челик, јаглероден челик и нерѓосувачки челик, керамика и пластичен материјал.

П:

Дали давате примероци?     

А:

Да, можеме да обезбедиме мала количина бесплатни примероци.

П:

Зошто не избравте нас?     

А:

Обезбедуваме лежишта со најдобар квалитет со разумна цена, ниско триење, низок шум и долг работен век.

П:

Дали ќе ги проверите овие производи пред испораката     

А:

Да, пред пратката, производите ќе бидат строго проверени од нашиот фабрички систем за QC процес. Имаме професионален тим за КК

П:

Кој е вашиот начин на испорака    

А:

Ние ќе ви помогнеме да го изберете најдобриот начин за испорака според вашите барања за детали. По море, воздушен или експресен пат, итн.


Додај коментар
КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

Добредојдовте да ни пишете

Испратете го вашето барање