Главната функција на лежиштето на главината е да издржи оптоварување и да обезбеди прецизно водство за ротација на главината. Носи и аксијално и радијално оптоварување и е многу важна компонента. Традиционалните лежишта на тркалата на автомобилот се составени од две групи на заострени валчести лежишта или топчести лежишта. Инсталирањето, подмачкувањето, запечатувањето и прилагодувањето на клиренсот на лежиштата се вршат на производната линија на автомобили. Оваа структура го прави тешко, скапо и несигурно да се склопува во погони за производство на автомобили. Покрај тоа, кога автомобилот се одржува на местото на поправка, лежиштата треба да се исчистат, подмачкаат со масло и да се прилагодат. Единицата за лежиште на главината на тркалото е развиена врз основа на стандардни топчести лежишта со аголен контакт и заострени валчести лежишта. Интегрира два комплети лежишта во едно. Има добри перформанси на склопување, може да го испушти прилагодувањето на клиренсот, има мала тежина, има компактна структура и има голем капацитет за товарење. Големите, запечатени лежишта може однапред да се полнат со маснотии, да се испуштат надворешните заптивки на главината и не бараат одржување. Тие се широко користени во автомобилите, а постои и тренд на постепено проширување на нивната примена во камионите.

Испратете го вашето барање

Во минатото, повеќето лежишта на тркалото на автомобилот користеа едноредни заострени валчести или топчести лежишта во парови. Со развојот на технологијата, единиците на главината на тркалата на автомобилот беа широко користени во автомобилите. Опсегот и употребата на единиците за лежишта на главината на тркалата се зголемуваат од ден на ден, а сега се разви до третата генерација: првата генерација е составена од дворедни аголни контактни лежишта. Втората генерација има прирабница на надворешната патека за фиксирање на лежиштето. Лежиштето може едноставно да се стави на оската и да се фиксира со навртки. Го олеснува одржувањето на автомобилот. Единицата за лежиште на главината на тркалата од третата генерација користи лежиште што одговара на системот за противблокирање на сопирачките ABS. Единицата за центар е дизајнирана со внатрешна и надворешна прирабница. Внатрешната прирабница е фиксирана на погонското вратило со завртки, а надворешната прирабница го вградува целото лежиште заедно. Истрошените или оштетените лежишта на тркалата или главите на тркалата може да предизвикаат несоодветни и скапи дефекти на вашето возило додека возите, па дури и да предизвикаат штета на вашата безбедност.

Ве молиме, обрнете внимание на следниве работи при користење и инсталирање на лежиштата на тркалото:

1. Со цел да се обезбеди максимална безбедност и сигурност, се препорачува често да ги проверувате лежиштата на тркалата без разлика колку е старо возилото - внимавајте дали има рани предупредувачки знаци на абење на лежиштата: вклучително и каков било шум од триење при ротација или суспензија вртење на комбинирани тркала. Ненормално забавување. За возилата со погон на задните тркала, се препорачува лежиштата на предните тркала да се подмачкаат откако возилото ќе помине 38.000 километри. Кога го заменувате системот на сопирачките, проверете ги лежиштата и заменете ги заптивките на маслото.

2. Ако слушнете бучава од лежиштето на центар, пред сè, важно е да ја пронајдете локацијата каде што се појавува бучавата. Има многу подвижни делови што може да произведуваат бучава, или може да има контакт помеѓу некои ротирачки делови и делови што не се вртат. Ако се потврди дека бучавата е во лежиштето, лежиштето може да се оштети и треба да се замени.

3. Бидејќи условите за работа на главината на предното тркало што предизвикуваат дефект на лежиштето од двете страни се слични, дури и ако е скршен само едно лежиште, се препорачува да се замени во пар.

4. Лежиштата на главината на тркалата се релативно чувствителни и во секој случај треба да се користат правилни методи и соодветни алатки. При складирање, транспорт и монтажа, компонентите на лежиштето не смеат да се оштетат. Некои лежишта бараат поголем притисок за да се притиснат, па затоа се потребни специјални алатки. Погрижете се да се повикате на упатствата на производителот на возилото.

5. Лежиштата треба да се монтираат во чиста и уредна средина. Малите честички кои влегуваат во лежиштето исто така ќе го скратат работниот век на лежиштето. Многу е важно да се одржува чиста околина при замена на лежиштата. Не е дозволено да се удира лежиштето со чекан и внимавајте да не падне лежиштето на земја (или слично неправилно ракување со него). Пред монтажата треба да се провери и состојбата на вратилото и лежиштето. Дури и малото абење може да доведе до лошо вклопување, а со тоа и рано откажување на лежиштето.

6. За единицата со лежиште на главината, не обидувајте се да го расклопите лежиштето на главината или да го приспособите заптивниот прстен на единицата на главината, инаку заптивниот прстен ќе се оштети и ќе влезе вода или прашина. Дури и заптивниот прстен и патеката на внатрешниот прстен се оштетени, што предизвикува трајно откажување на лежиштето.

7. Во заптивниот прстен на лежиштето опремено со уредот ABS има магнетен потисок. Овој потисен прстен не може да биде предмет на судир, удар или судир со други магнетни полиња. Извадете ги од кутијата пред инсталацијата и држете ги подалеку од магнетни полиња како оние што ги користат моторите или електричните алати. Кога ги поставувате овие лежишта, променете ја работата на лежиштата со набљудување на иглата за аларм ABS на таблата со инструменти преку тест на патот.

8. За лежиштата на тркалото опремени со ABS магнетни потисни прстени, со цел да се одреди на која страна е инсталиран потисниот прстен, можете да користите мал и лесен предмет блиску до работ на лежиштето, а магнетната сила генерирана од лежиштето ќе привлечете го. При монтажата, насочете ја страната со магнетниот потисен прстен навнатре, свртена кон осетливата компонента на ABS. Забелешка: Неправилната инсталација може да предизвика дефект на системот за сопирање.

9. Многу лежишта се запечатени и овие лежишта не треба да се подмачкуваат во текот на нивниот животен век. Другите незапечатени лежишта како што се дворедните заострени валчести лежишта мора да се подмачкаат со маснотии за време на инсталацијата. Бидејќи внатрешните шуплини на лежиштата се со различни големини, тешко е да се одреди колку маснотија да се додаде. Најважно е да се осигурате дека има маст во лежиштето. Ако има премногу маснотии, вишокот маснотии ќе истече кога лежиштето ќе се ротира. Општо искуство: За време на инсталацијата, вкупната количина на маснотии треба да биде 50% од клиренсот на лежиштето.

10. При инсталирање на навртката за заклучување, вртежниот момент многу варира поради различните типови на лежишта и седиштата на лежиштата.


Телефон:
+86-15857360499
Е-пошта:
Телефонски:
+86-15857360499
Веб-страница:
WeChat:
+86-18057338723
IF YOU HAVE MORE QUESTIONS,WRITE TO US
Just tell us your requirements, we can do more than you can imagine.
Изберете друг јазик
English
Slovenčina
پښتو
Tiếng Việt
Türkçe
Монгол
Македонски
Português
فارسی
italiano
français
Español
العربية
Тековен јазик:Македонски

Испратете го вашето барање